Category Archives: Technology

Widget Android yang berguna

Posted by admin Date: 18/09/2018

Sebagai system administrator yang menguruskan server Linux, SSH merupakan ‘swiss army knife’ mereka. Ia mustahil dapat dipisahkan. Para administrator yang menggunakan peranti Android, JuiceSSH merupakan salah satu daripada aplikasi SSH yang amat berguna bagi menguruskan server mereka. Kelebihan pada JuiceSSH ini adalah ia ada widget yang boleh memantau prestasi penting server mereka. Widget ini menggunakan […]

Website speed test

Posted by admin Date: 17/09/2018

While doing some work related test, I’ve found out a site that can test the page speed load on our website. We can test the speed of our website load from 24 pre-defined locations. Speed test from 24 locations There are also waterfall view on the performance report of our website. waterfall view of the […]

iBackup Viewer

Posted by admin Date: 16/09/2018

This is useful tools to extract your iDevices backup from iTunes. Details can be obtained here. However, as of today, there are some glitches in the apps. Hopefully it can be fixed soones possible.   Error to load some data. Might be because of the apps in the phone update or the iBackup Viewer need […]

EAP Controller Software

Posted by admin Date: 18/08/2017

Kita bertemu kembali… Nak cerita mengenai controller software management untuk AP ni… Software ni boleh di install atas platform Windows dan juga Linux. Dashboard management controller yang running sejak semalam… Setelah seharian management console dijalankan… inilah hasil pemantauan…. Boleh tengok berapa jumlah pengguna pada sesuatu masa dan juga jumlah data yang digunakan pada jam tersebut. […]

tp-link EAP 115

Posted by admin Date: 17/08/2017

AP ni dah lama beli… baru explore extra function dia guna management tool dia. Not bad.. sebab boleh buat captive portal, ada voucher dan boleh manage voucher tu. Tak betul betul test lagi benda ni. Nanti kalau dah ada bebetul test kita tengok macam mana…